Sıkça Sorulan Sorular
Hayat Sigortası nedir?
Hayat sigortası ile sigortacı, belli bir prim karşılığında, sigorta ettirene veya onun belirlediği kişiye, sigortalının ölümü veya hayatta kalması hâlinde, sigorta bedelini ödemeyi üstlenmektedir. Sigorta kapsamına dahil olan kişinin sigorta süresi içinde hayatını kaybetmesi durumunda lehtar/kanuni varislerine, tam ve daimî bir sakatlık durumunda ise hem sigortalının hem de lehtar/kanuni varislerinin yaşam standartlarını ekonomik açıdan korunmasını ve geleceğinin güvence altına almasını sağlayan sigorta ürünüdür.
Ferdi Kaza Sigortası nedir?
Beklenmedik kaza riski nedeniyle kendinizi teminat altına alabileceğiniz bir sigortadır. Sigorta kapsamına dahil olan kişinin sigorta süresi içinde kaza sonucu hayatını kaybetmesi durumunda lehtar/kanuni varislerine, daimî bir sakatlık durumunda ise hem sigortalının hem de lehtar/kanuni varislerin yaşam standartlarını ekonomik açıdan korunmasını ve geleceğinin güvence altına almasını sağlayan sigorta ürünüdür.
Sigortalı, Sigorta Ettiren ve Lehtar ne anlama gelmektedir?
Hayatı üzerine sigorta sözleşmesi yapılan kişiye sigortalı, prim ödeyerek sigortalının hayatını sigortalayan ve prim ödeme yükümlülüğünü devralan kişiye sigorta ettiren, sigorta sözleşmesine taraf olmamakla birlikte lehine sigorta sözleşmesi yapılan ve rizikonun gerçekleşmesi halinde kural olarak tazminatı talep etme hakkına sahip kişiye de lehtar denmektedir.
Hayat Sigortası yaptırmak zorunlu mudur?
Hayat Sigortası zorunlu yapılacak sigorta ürünleri arasında yer almamaktadır. Sigortalı adaylarının kendi tercihleri ve belirleyecekleri teminat tutarı kapsamında sigortalıya ve poliçede belirttiği diğer kişilere tazminat ödemesi yapılmasını sağlayan isteğe bağlı bir sigorta ürünüdür.
Hayat Sigortası özel sağlık sigortası yerine geçer mi?
Hayat Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası birbirinden farklı amaçlara hizmet eden sigorta türleridir. İşlevleri ve kapsamları açısından birbirlerinin yerine geçmezler. Hayat Sigortası, poliçe kapsamında tercih edilen olası risklere karşı sizin ve lehtar/kanuni varislerinizin finansal standartlarınızı korumanıza yardımcı olan bir sigorta türüdür. Sağlık Sigortası ise, sağlık giderlerinin ya da tanı ve tedavi işlemlerinin özel sağlık kurumları tarafından karşılanmasını sağlayan sigorta türüdür.
İstediğim kişiye hayat sigortası yaptırabilir miyim?
Sigortalının hayatının devamında lehtarın maddi veya manevi menfaatinin bulunması şartı ile, dilediğiniz kişinin hayatını, yaşam kaybı veya hayatta kalma ihtimallerine karşı sigorta teminatı kapsamına dahil edebilirsiniz. Teminat türüne ve seçeceğiniz ürüne göre bazı ürünlerde yaş sınırı aranabilir.
Hayat sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeliyim?
Hayat sigortası sizin ve sevdiklerinizin gelecekteki mali güvenliğini sağlamak için satın alınan önemli bir üründür. Sigorta yaptırırken satın alacağınız ve ihtiyacınız olan sigorta ürününü, kapsam ve teminat tutarını, süresini, prim ve ödeme koşullarını, vergi avantajlarını inceleyerek, sağlık beyanı ile ilgili sorulan sorulara doğru ve eksiksiz cevap vermeniz önemlidir.
Hayat Sigortam yurtdışında geçerli midir?
Hayat Sigortası Genel Şartları Madde A.6. “Sigortanın Coğrafi Sınırı” başlıklı maddesinde “Bu sigorta dünyanın her yerinde geçerlidir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Sigorta süresi sonunda poliçemi yenileyebilir miyim?
Yenileme süreci ve şartları satın aldığınız poliçe türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Poliçe ve teminat koşulları, prim bedelleri, yenileme sırasındaki sağlık durumu ile ilgili beyanlar önem arz etmektedir.
Hayat Sigortası teminat kapsamı nelerdir?
Sigorta poliçenizde teminat kapsamı, sigorta poliçesinin türüne ve sigorta şirketinin sunduğu kapsama göre değişkenlik gösterebilir.
Poliçe süresi içinde teminat değişikliği yapabilir miyim?
Sözleşmede sigorta bedelinin veya buna uygun olarak primin kendiliğinden artacağı veya azalacağı haller ile bu hallerde bedel veya prim artış ya da azalma oranı veya miktarı kararlaştırılabilir. Kararlaştırılmışsa poliçede bu husus belirtilir. Prim veya bedelin artması veya azalması hakkında anlaşma yapılmamış olması halinde ya da poliçede yazılı anlaşmada artış veya azalma için öngörülen haller dışında da sigorta süresi içinde, sigorta ettirenin talebi ve sigortacının da kabulü halinde sigorta bedeli veya primi değiştirilebilir.
Sigorta poliçesinde prim hesaplaması nasıl yapılır?
Hayat Sigortası prim hesaplaması, sigorta şirketleri tarafından belirlenmiş kriterler esas alınarak yapılmaktadır. Temel faktörler arasında sigortalı adayının yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, yaşam tarzı, meslek ve hobileri, sigorta süresi esas alınmaktadır.
Hayat sigorta primden yapılan kesintiler nelerdir?
Hayat Sigortalarında ürün özelliklerine bağlı olarak gider payı, aracı komisyonu, işletme masrafı var ise erken ayrılma kesintisi uygulanabilir. Bu kesintiler ürün özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Birden fazla sigorta poliçesi satın alabilir miyim?
Aynı sigorta şirketinden ya da farklı sigorta şirketlerinden hayat/kaza sigortası poliçesine sahip olabilirsiniz.
Sigorta primlerimi nasıl ödeyebilirim?
Hayat sigortası ürünlerinde, primlerinizi seçtiğiniz ürünün özelliğine göre ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Ödemelerinizi ürünün özelliğine göre kredi kartı ve otomatik ödeme talimatı vererek gerçekleştirebilirsiniz.
Vergi avantajından nasıl yararlanabilirim?
Gelir vergisi ödemekle yükümlü iseniz, kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini, gelir vergisi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Böylece hem geleceğinizi güvence altına almış olursunuz hem de hayat sigortanız için ödeyeceğiniz primin maliyetini azaltmış olursunuz.
Sigorta poliçemde ayrılma hakkı uygulaması var mıdır?
Evet, hayat sigortasından ayrılma hakkı mevcuttur. Sigorta ettiren, en az bir yıldan beri yürürlükte bulunan ve bir yıllık primi ödenmiş olan sigorta sözleşmelerinde, istediği zaman sözleşmeyi sona erdirerek sigortadan ayrılabilir. Yaşama ihtimalini içeren sigortalarda, sigortacıdan ayrılma değerinin istenilebilmesi için sigortalının sağlıklı olduğunu ispat etmesi gerekir.
Sigorta poliçemde cayma hakkı uygulaması var mıdır?
Evet, hayat sigortasından cayma hakkı mevcuttur. Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren on beş gün içinde sözleşmeden cayabilir. Cayma hakkına ilişkin bilgilendirme yapılmamışsa, sigorta ettirenin bu hakkı, ilk primin ödenmesinden itibaren bir aylık sürenin geçmesiyle düşer. Bununla birlikte tüketici hukukuna ilişkin mevzuat uyarınca sigorta ettirenin daha uzun bir cayma süresinden yararlanması söz konusu ise bu süre uygulanır.
Prim borcu olması durumunda uygulama nedir?
En az bir yıldan beri yürürlükte bulunan ve bir yıllık primi ödenmiş olan sigorta sözleşmeleri hariç olmak üzere; ilk primi izleyen primlerden herhangi biri zamanında ödenmez ise, sigortacı sigorta ettirene, noter aracılığı veya iadeli taahhütlü mektupla ya da Kanunun imkân verdiği diğer bir yöntemle on günlük süre vererek borcunu yerine getirmesini, aksi hâlde, süre sonunda, sözleşmenin feshedilmiş sayılacağını ihtar eder. Bu sürenin bitiminde prim borcu ödenmemiş ise sigorta sözleşmesi feshedilmiş olur.
Bir yıl ve daha kısa süreli hayat sigortalarında ise, sigorta ettiren kimse primini veya taksitlere bağlanmış olduğu takdirde herhangi bir taksitini vadesinde ödememesi halinde temerrüde düşer ve temerrüt gününü takip eden on beş gün içerisinde dahi sigorta ettiren prim borcunu ödemediği takdirde bu müddetin bitiminden itibaren on beş gün süre ile sigorta teminatı durur. Bu sürenin sonuna kadar prim ödenmediği takdirde sigorta sözleşmesi herhangi bir ihtara gerek kalmadan feshedilmiş olur.
Poliçemde lehtar seçimini nasıl yapabilirim?
Sigorta poliçesi kapsamında sigortalının vefatı durumunda sigorta tazminatını alacak kişiyi veya kişileri belirleyen önemli bir adımdır. Sigorta ettiren, sigorta sözleşmesi yapılırken veya yapıldıktan sonra bir veya birden fazla lehtar atayabilir; birden fazla lehtar atamış ise bunların paylarını belirleyebilir.
Poliçemde lehtar değiştirebilir miyim?
Sigorta ettiren, teminat kapsamındaki rizikonun gerçekleşmesinden önce istediği zaman lehtarı değiştirme ve lehtar atama işlemini geri alma hakkına sahiptir. Ancak sigorta ettirenin lehtarı değiştirme hakkından vazgeçtiğini sigorta poliçesine yazdırmış ve sigorta poliçesini de lehtara teslim etmiş olması durumunda sigorta ettiren lehtarı değiştiremez.
Poliçeme nereden ulaşabilirim?
Sigorta poliçenize; şirketimizin mobil uygulamasından, 0(212) 9520000 telefon numaralı Müşteri İletişim Merkezi’mizden ya da www.quickhayat.com.tr bireysel şube hesabınız üzerinden ulaşabilir, bilgi alabilirsiniz.
Tazminat başvuru işlemini nasıl yapacağım?
Tazminat başvurularınız için talebinize ait gerekli belgeleri info@quickhayat.com.tr e posta adresimize gönderebilir veya 0(212) 9520000 numaralı müşteri hizmetleri hattımızdan tazminat süreçleri ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hayat Sigortasında tazminat talebinde zaman aşımı var mıdır?
Sigorta sözleşmesinden kaynaklanan bütün tazminat talepleri, alacağın ödenmesi gereken tarihten başlayarak 2 yılda, sigorta tazminatına ve sigorta bedeline ilişkin işlemler her durumda riskin gerçekleştiği tarihten itibaren 6 yılda zaman aşımına uğrar. Zaman aşımına uğrayan tutarlar Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Sigortalar Kapsamında Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar Hakkında Yönetmelik gereğince Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği nezdinde oluşturulan Güvence Hesabı Kurumuna veya özel kanun hükümleri dâhilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlara devredilir.